Culturele Commissie Adorp/Sauwerd/Wetsinge

De Culturele Commissie Adorp/Sauwerd/Wetsinge zet zich in om kunst en cultuur in de breedste zin van het woord in Adorp/Sauwerd/Wetsinge aan te bieden.

Expositie met tekeningen van Ron Glasbeek en kosmotroniks van Harry Arling in Adorp

Een reactie plaatsen

Datum: 29/30 juni en 6/7 juli
Plaats: Kerk van Adorp
Opening: Opening: zaterdag 29 juni om 14.00 uur
Open: van 14.00-17.00

Ron Glasbeek www.ronglasbeek.com

Ron Glasbeek (1952) studeerde in 1976 af aan Academie Minerva in Groningen. Hij is werkzaam als beeldend kunstenaar en muzikant.

Onder de titel Berookte Beelden maakte hij de afgelopen jaren grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti ‘zigeuners’ in Europa. Hij exposeerde dit werk onder andere in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, bij de Europese Commissie in Brussel en in het Museum voor Romacultuur in Brno/Tsjechië.
Voor het Scheepvaartmuseum te Groningen maakte hij in 2016 onder de titel Land van Belofte een tentoonstelling over, de inmiddels verbannen, prostitutie in het A-kwartier van Groningen. Tot eind 2018 was er een overzicht van zijn werk te zien in Martiniplaza in Groningen met als titel: Gewoon mensen.

Vanuit de behoefte aan meer abstractie, en ruimte voor de kijker om een dialoog aan te gaan met het beeld is vanaf 2018 het thema breder geworden en voor meerdere uitleg vatbaar.
Het recentere werk heeft weliswaar nog steeds te maken met reizen en migratie, maar de mensen zijn vervangen door (zwerf)keien in zee, spiegelingen in het water en havens bij nacht; hiertoe geïnspireerd door recente reizen naar Letland, Kaapverdië, en Sri Lanka.

Harry Arling www.kosmotroniks.com/nl/

KOSMOTRONIKS

Harry is een kunstenaar uit de stad Groningen. Hij deed vroeger, samen met zijn broer, veel aan modelbouw. Op latere leeftijd is hij zijn eigen ‘sciencefiction’- achtige machines gaan maken van al zijn oude bouwdoos modellen. Dit is uitgegroeid tot de Kosmotroniks van vandaag. De werken die in Adorp te zien zijn, zijn een paar van zijn pronkstukken.

Kunstenaar Harry Arling ziet schoonheid in elk afvalproduct. De basis voor een nieuwe Kosmotronik is altijd een plastic voorwerp, dat bijvoorbeeld ooit een huishoudelijk apparaat was, zoals een föhn, mixer, enz. Deze voorwerpen zien de meeste mensen als afval, maar er zit ook schoonheid in. Hij ontwerpt een nieuwe Kosmotronik vanuit het niets en in plaats van zich beperkt te voelen door met bestaande materialen te werken, recycled hij het afval tot kunst. Zijn Kosmotroniks zijn het bewijs dat het werken met bestaande materialen hem niet beperkt, maar zijn kunst juist sterker maakt.

Elke Kosmotronik ontwikkelt en ontstaat tijdens de bouwfase. Harry gebruikt nooit een tekening noch maakt hij van tevoren een plan, ze evolueren tijdens de bouwfase totdat de Kosmotronik klaar is. Het bouwen is daarom telkens weer een avontuur met veel oog voor detail waardoor elke Kosmotronik uniek is.

Plaats een reactie