Culturele Commissie Adorp/Sauwerd/Wetsinge

De Culturele Commissie Adorp/Sauwerd/Wetsinge zet zich in om kunst en cultuur in de breedste zin van het woord in Adorp/Sauwerd/Wetsinge aan te bieden.

EXPOSITIE

Een reactie plaatsen

Datum: 12, 13, 19 en 20 november
Plaats: Kerk van Adorp
Opening: Zaterdag 12 november om 14.00 uur

De CCA organiseert op 12 en 13 november, 19 en 20 november in de kerk van Adorp een expositie waarvoor drie bijzondere kunstenaars zijn uitgenodigd. De expositie is gratis toegankelijk en open van 14.00 uur tot 17.00 uur.

De opening op 12 november wordt verricht door dr. Hans Ester, recensent en docent Algemene Literatuur- en Cultuurwetenschap aan de KU Nijmegen. Hij ontving een eredoctoraat van de Universiteit van Potchefstroom vanwege zijn verdiensten als bruggenbouwer tussen de Afrikaanse en Nederlandse taal en cultuur. Hij is tevens vele jaren actief als recensent van Zuid-Afrikaanse publicaties.

Candace Charlton, schilderijen, www.candacecharlton.com
De menselijke figuur en daarin met name de vrouw, vormt de kern van mijn werk. Ik streef naar een weergave die de essentie van het mens zijn én daarin het menselijke mysterie
candace-charlton-spherevertegenwoordigt. In mijn figuratieve composities, en in recentere jaren ook steeds meer in de natuur zoek ik de verbinding tussen beide. Dit thema speelt een wezenlijke rol in mijn schilderijen.

Helena Fourie, scraperboard en schilderijen, www.helenafourie-artist.com
In 1987 studeerde Helena Fourie af in de Beeldende Kunsten aan de Universiteit
van Pretoria in Zuid-Afrika. Zij werkt met verschillende technieken met een voorkeur voor helena-fourie-1de scraperboard techniek. Hierbij worden de tekeningen met scherp gereedschap aangebracht op een dunne laag witte Chinese klei, bekleed met zwart Oost-Indische Inkt. Dit ‘graveren’ is een omgekeerd tekenen, dat wil zeggen het weghalen van lijnen die vervolgens ingekleurd worden met inkt waarbij de kunstenares zijdeglans lak gebruikt. De truc is om uit dood en zwart materiaal beelden zichtbaar te maken en een gestalte te geven, te verbeelden. Het werk is een zoektocht naar de spanning tussen verklaren en ervaren en bevat zowel figuratieve als abstracte elementen. Deze beeldtekens duiken telkens in andere verbanden op. Bijzondere nadruk ligt op de complexiteit van de compositie wat de toeschouwer verleidt tot ingrijpen en lezen en niet alleen kijken naar een kunstwerk.

Anita Franken, bronzen, www.anitafranken.com 
Gewichtsloos zweven en duikelen de frêle vrouwen- en meisjesnaakten door de ruimte. De bronzen figuren van Anita Franken zijn eigenwijs, trots, speels en vrij, zich niet bewust van de omgeving. Ze zijn door Anita “gevangen” in een bijzonder privé moment van een eigen gevoel of ervaring. Ze bewegen voorzichtig op dunne boogjes, zweven door de lucht, sommigen solitair anderen bewegen zich samen.anita-franken-brons-2
De lichtvoetige figuurtjes verbeelden een moment, soms in balans soms juist zoekend naar een (nieuw) evenwicht. Dat versterkt het gevoel van beweging.
Haar beelden staan, bewegen, vliegen en zweven zelfs. De ruimte er om heen is vol van hun energie. Zelf zegt Franken hierover: “Als ik het maak voel ik het ook.”
info@anitafranken.com

We zien u graag!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s